Pycnogenol voor menstrueel ongemak — Nature’s Farm

Pycnogenol® voor menstrueel ongemak

Elke vrouw in de vruchtbare leeftijd wordt regelmatig geconfronteerd met ongemakken die verband houden met de menstruatie. Bij 16% tot 91% van de menstruerende vrouwen (sterk afhankelijk van de leeftijd) gaat dit gepaard met kloppende, krampende pijn in de onderbuik (ook wel dysmenorroe genoemd), wat voor sommigen slechts een maandelijkse ergernis is, voor anderen een sterke belemmering in het dagelijks leven.

Jonge vrouwen tussen de 17 en 24 jaar oud worden over het algemeen het meest getroffen door hevige pijn tijdens hun menstruatie. Voor tot 15% van de vrouwen die aan dysmenorroe lijden, is de pijn zo hevig dat ze niet regelmatig naar het werk, school of andere activiteiten kunnen gaan. Menstruatiekrampen gaan vaak gepaard met andere symptomen zoals rugpijn, zweten, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree of trillen.

Een ernstiger en chronische aandoening die slechts ongeveer 5% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft, meestal gediagnosticeerd in de leeftijd tussen 25 en 35 jaar, wordt endometriose. Endometriose is een chronische ontstekingsziekte waarbij endometriumweefsel buiten de baarmoeder groeit, wat ernstige bekkenpijn veroorzaakt tijdens de menstruatie en kan leiden tot onvruchtbaarheid. Ernstige buikpijn, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, moeite met ontlasting of urineren zijn de meest gemelde symptomen van endometriose.

Pycnogenol® is gevonden om gunstige eigenschappen te hebben voor vrouwen die pijn ervaren tijdens de menstruatie. In verschillende onderzoeken is vastgesteld dat Pycnogenol® heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en heeft geen invloed op de hormoonspiegels.

Pycnogenol® verlicht menstrueel ongemak en symptomen van endometriose

Tot op heden namen ruim 450 vrouwen deel aan zeven verschillende onderzoeken waarin de werking van Pycnogenol® op menstruatiepijn. In een eerste pilot-onderzoek namen 39 vrouwen met ofwel endometriose, ernstige menstruatiepijn of andere chronische bekkenpijn Pycnogenol® vanaf zeven dagen voor de menstruatie. Buikpijn, menstruatiekrampen en gevoeligheid bleken te zijn verbeterd bij 66 – 100% van de vrouwen. Deze eerste waarnemingen hebben geleid tot meer onderzoek naar Pycnogenol®‘s gunstige effecten op menstrueel ongemak.

In een tweede studie kregen 47 vrouwen met dysmenorroe Pycnogenol toegediend® voor 2 menstruatiecycli. De scores voor buikpijn waren met 41% verminderd in vergelijking met pijnscores vóór suppletie. Daarnaast werd het aantal dagen met buikpijn teruggebracht van gemiddeld 3,9 voor inname van het supplement naar 3,3 dagen met Pycnogenol® en van 3,5 tot 2,8 dagen met betrekking tot rugpijn. Het gebruik van pijnstillers werd met 60% verminderd na de twee cycli van Pycnogenol® aanvulling.

Een andere studie, gepubliceerd in het International Journal of Women’s Health, toonde aan dat gelijktijdig Pycnogenol® suppletie gedurende 3 maanden verhoogt de werkzaamheid van laaggedoseerde orale anticonceptiva om ernstig krampende menstruatiepijn met 78% te verbeteren in vergelijking met de groep met alleen anticonceptie die een verbetering van 25% op de pijnscore rapporteerde. In de Pycnogenol® groep werd 27% van de vrouwen pijnvrij, terwijl geen enkele proefpersoon van de controlegroep aangaf dat de pijn volledig verdwenen was na de suppletie.

Een andere studie van 3 maanden bij endometriosepatiënten onderzocht de gunstige effecten van de combinatie van orale anticonceptiva met Pycnogenol® met betrekking tot endometriose-gerelateerde pijn. In deze context werd opgemerkt dat Pycnogenol® toegevoegd aan de inname van orale anticonceptiva vermindert de pijn aanzienlijk. 56% van de deelnemers gebruikt Pycnogenol® in combinatie met een oraal anticonceptivum rapporteerde een volledige verdwijning van menstruatiegerelateerde pijn, terwijl geen enkele patiënt in de groep met alleen oraal anticonceptivum aan het einde van het onderzoek volledig pijnvrij was.

Pycnogenol® reguleert ontstekingen

Ontstekingsprocessen bleken een sleutelmechanisme te zijn bij dysmenorroe en endometriose. Tijdens de menstruatie wordt de weefselbekleding van de baarmoederholte vervangen, wat leidt tot wondgenezing en ontsteking. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat Pycnogenol® heeft krachtige ontstekingsremmende activiteiten. Al na 5 dagen dagelijkse inname meldde een studie dat Pycnogenol® verhinderde aanzienlijk de opwaartse regulatie van de pro-inflammatoire enzymen.

Pycnogenol® Frans maritiem pijnboomschorsextract is een veilige, natuurlijke en evidence-based oplossing om te helpen bij symptomen van pijnlijke menstruatie en endometriose zonder nadelige effecten. Ga voor een volledige lijst van wetenschappelijk onderzoek en voor meer informatie naar www.pycnogenol.com.

Artikel geschreven door Dr. Franziska Weichmann, Manager Wetenschappelijke Communicatie en Productontwikkeling bij Horphag Research.

Referenties:

 1. Ju H, Jones M, Mishra G. De prevalentie en risicofactoren van dysmenorroe. Epidemiol Rev. 2014;36:104-13.
 2. Ferries-Rowe E, Corey E, Archer JS. Primaire dysmenorroe: diagnose en therapie. Obstet Gynecol. 2020;136(5):1047-58.
 3. Vercellini P, Viganò P, Somigliana E, Fedele L. Endometriose: pathogenese en behandeling. Nat Rev Endocrinol. 2014;10(5):261-75.
 4. Chapron C, Marcellin L, Borghese B, Santulli P. Heroverweging van mechanismen, diagnose en behandeling van endometriose. Nat Rev Endocrinol. 2019;15(11):666-82.
 5. Kohama T, Suzuki N. De behandeling van gynaecologische aandoeningen met Pycnogenol. Europees bulletin voor geneesmiddelenonderzoek. 1999;7(2):30-2.
 6. Kohama T, Suzuki, N., Ohno, S. en Inoue, M. Pijnstillende werkzaamheid van extract van Franse maritieme pijnboomschors bij dysmenorroe. – Een open klinische studie. J Reprod Med. 2004;49(10):828-32.
 7. Suzuki N, Uebaba, K., Kohama, T., Ohno, S., Moniwa, N., Kanayama, N., Koike, K., Arai, T., Sugiura, K., Inoue, M. French Maritime Pine Schorsextract verlaagt de behoefte aan pijnstillende medicatie aanzienlijk in een multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie. J Reprod Med 2008;53(5):338-46.
 8. Maia H, Jr., Haddad C, Casoy J. Het effect van pycnogenol op patiënten met dysmenorroe die laaggedoseerde orale anticonceptiva gebruiken. Int J Women’s Health. 2014;6:1019-22.
 9. Kohama T, Herai, K., Inoue, M Effect van extract van Franse maritieme pijnboomschors op endometriose in vergelijking met leuproreline-acetaat. J Reprod Med. 2007;52(8):703-8.
 10. Maia H, Jr., Haddad C, Casoy J. Combinatie van orale anticonceptiva met een natuurlijke nucleaire factor-kappa B-remmer voor de behandeling van endometriose-gerelateerde pijn. Int J Women’s Health. 2013;6:35-9.
 11. Maia H, Jr., Haddad C, Pinheiro N, Casoy J. Het effect van orale anticonceptiva gecombineerd met Pycnogenol (Pinus Pinaster) op aromatase en VEGF-expressie in het eutopische endometrium van endometriosepatiënten. Gynaecologie & Verloskunde. 2014;04(02).
 12. Canali R, Comitato R, Schonlau F, Virgili F. De ontstekingsremmende farmacologie van Pycnogenol bij mensen omvat COX-2- en 5-LOX-mRNA-expressie in leukocyten. Int Immunopharmacol. 2009;9(10):1145-9.
 13. Grimm T, Chovanova Z, Muchova J, Sumegova K, Liptakova A, Durackova Z, et al. Remming van NF-kappaB-activering en MMP-9-secretie door plasma van menselijke vrijwilligers na inname van maritiem pijnboomschorsextract (Pycnogenol). J Inflamm (Londen). 2006;3:1.
 14. Schäfer A, Chovanova Z, Muchova J, Sumegova K, Liptakova A, Durackova Z, et al. Remming van COX-1- en COX-2-activiteit door plasma van menselijke vrijwilligers na inname van extract van Franse maritieme pijnboomschors (Pycnogenol). Biomed Pharmacother. 2005;60(1):5-9.
 15. Kohama T NM. Effect van een laaggedoseerd extract van Franse maritieme pijnboomschors op het climacterisch syndroom bij 170 perimenopauzale vrouwen. J Reprod Med 2013;58(1-2):39-46.
 16. Barcikowska Z, Rajkowska-Labon E, Grzybowska ME, Hansdorfer-Korzon R, Zorena K. Inflammatoire markers bij dysmenorroe en therapeutische opties. Int J Environ Res Volksgezondheid. 2020;17(4).
 17. Jiang L, Yan Y, Liu Z, Wang Y. Ontsteking en endometriose. Voor Biosci (Landmark Ed). 2016;21:941-8.

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Allyoursupplements.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart